Ina Bos

Ina Bos

Het was altijd mijn wens om kinderarts te worden. Maar omdat ik 2 keer werd uitgeloot voor de opleiding geneeskunde, ben ik gestart met de opleiding aan de Vroedvrouwenschool te Heerlen. Vroedvrouw betekent wijze vrouw, dit is ook nog terug te vinden in het Franse woord voor verloskundige: sage femme. In juni 2016 is het al weer  35  jaar geleden dat ik mijn diploma heb gehaald. Na mijn diplomering heb ik 4 1/2 jaar in een ziekenhuis in duitstalige gedeelte van Zwitserland gewerkt. Eenmaal weer in Nederland heb ik in het AZU gewerkt, toen nog aan de Catharijnesingel. Via de buitendienst van het AZU kwam ik weer in aanraking met thuisbevallingen en dat vond ik toch wel erg leuk.

Vanaf de geboorte van mijn eerste kind in 1990 ben ik werkzaam in de 1e lijn, eerst als vaste waarneemster in een praktijk in Utrecht. In die periode heb ik mijn tweede kind gekregen. Van september 1993 tot en met oktober 1994 heb ik een jaar in Houten gewerkt. Na de geboorte van een tweeling heb ik een paar jaar de voorrang aan het reilen en zeilen van mijn gezin gegeven. Maar het bleef wel kriebelen en na af en toe wat invalwerk ben ik vanaf januari 1999 weer bij Verloskundigen Praktijk Houten aan het werk.

Mijn hart ligt echt in de 1e lijn, zorg voor de zwangere en haar partner dichtbij huis in een gezellige praktijk. Het werken in een team van verloskundigen zorgt er voor dat je elkaar stimuleert en het is ook erg leuk om collega’s van verschillende leeftijden te hebben. Dat houdt je scherp. Ook belangrijk is het contact met andere 1e lijns zorgverleners, we hebben elkaar nodig in een goede zorg voor de zwangere.

Er is veel veranderd in al die jaren, dat maakt het vak ook zo boeiend. Vooral de echografie heeft zijn intrede gedaan en het volgen van een echo-opleiding was dan ook een logische stap. Het maken van echo’s is een mooie verbreding van het vak. Het belangrijkste voor mij blijft echter het begeleiden van aanstaande ouders. Het is zo mooi om te zien dat een goede voorbereiding op de bevalling er voor zorgt dat iemand vol zelfvertrouwen de bevalling in gaat. En het blijft heel bijzonder om bij de geboorte van een nieuw leven aanwezig te mogen zijn.

Dit alles zorgt ervoor dat ik nog steeds met heel veel plezier werk. Het lot heeft ervoor gezorgd dat ik verloskundige ben geworden en daar heb ik nooit spijt van gehad.

Teamleden Overzicht »